Opodatkowanie abonamentów medycznych - zagadnienia dyskusyjne - Witczak, Radosław (Taxation of Medical Subscriptions - Discussion Problems, 2010)
Celem artykułu jest ocena występujących obecnie skutków podatkowych oraz proponowanych zmian dotyczących opodatkowania usług świadczonych przez ZOZ na rzecz pracowników w ramach abonamentów medycznych. Przedstawiono kontrowersje dotyczące zasad opodatkowania świadczeń uzyskiwanych przez pracowników w ramach abonamentów medycznych. Zaprezentowano propozycje zmian wysuniętych przez Konfederację Pracodawców Polskich w zakresie zwolnienia z opodatkowania abonamentów medycznych. Omówiono skutki wprowadzenia takiego zwolnienia. Zaproponowano alternatywne rozwiązanie poprzez wydanie wiążącej interpretacji, uznającej brak opodatkowania abonamentów medycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 35,44
Keywords: abonamenty medyczne; opodatkowanie; koszt podatkowy; zakup abonamentów