Finansowanie programów profilaktycznych w systemie ubezpieczenia zdrowotnego - Nawrolska, Izabela (Health Prevention Finance within the System of the Health Insurance, 2010)
Profilaktyka - z ekonomicznego punktu widzenia - należy do najskuteczniejszych i najbardziej korzystnych metod zwalczania chorób. W Polsce jednym z podmiotów, na których spoczywa obowiązek działań w sferze profilaktyki, są instytucje ubezpieczenia zdrowotnego - główny dysponent środków finansowych w systemie ochrony zdrowia. Celem artykułu jest pokazanie miejsca programów profilaktycznych w systemie ubezpieczeniowym ze wskazaniem ich aspektów finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 26-34
Keywords: finansowanie programów profilaktycznych; ubezpieczenia zdrowotne; profilaktyka zdrowia; system ochrony zdrowia