Monitorowanie zagrożeń deformacji terenu z użyciem temporalnego systemu inteligentnego na przykładzie kopalni BOT Turów SA - Mach, Maria Antonina; Zając, Paweł (Monitoring of Terrain Damages with the Use of a Temporal Intelligent System on the Example of Turów Lignite Mine, 2010)
Działalność górnicza niejednokrotnie powoduje wymierne straty, takie jak zniszczenie terenu, mogące wywierać wpływ na jakość życia mieszkańców gminy, na terenie której leży kopalnia. Ponadto zniszczenia te - np. osuwiska - nie pozostają bez wpływu na koszty działalności kopalni. Dlatego niezwykle istotne jest monitorowanie czynników sprzyjających powstawaniu zagrożeń, tak aby można było albo im w odpowiednim czasie zapobiec, albo zminimalizować ich skutki. W artykule zwraca się uwagę na aspekt temporalny monitoringu i proponuje temporalny system wnioskujący, który na podstawie obserwacji czynników związanych z zagrożeniami będzie w stanie przewidywać te zagrożenia, a także sugerować odpowiednie działania prewencyjne i naprawcze. Problemy te omawiane są na przykładzie BOT Turów SA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 133, s. 69-78
Keywords: szkody górnicze; deformacje terenu; monitoring; temporalny system inteligentny