Motywowanie przez emocje : trendy XXI wieku - Chłopek, Piotr (Motivating by Emotions : 21st Century Trends, 2010)
Przemiany polityczne i gospodarcze dokonujące się w krajach OECD od końca lat siedemdziesiątych doprowadziły do gruntownych przeobrażeń stosunku przełożonego do pracownika. W dzisiejszym świecie ludzie są traktowani jak ogromny kapitał intelektualny. Wszyscy wiedzą, że to właśnie zasoby ludzkie są najważniejszym aktywem każdej organizacji, jednakże tylko nieliczni wiedzą, jak wydobyć z nas to, co najlepsze. Autor artykułu koncentruje się na motywowaniu do pracy ludzi w XXI wieku poprzez emocje. Zasugerował również 21 zasad skutecznego motywowania w oparciu o wybraną literaturę przedmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 286-297
Keywords: motywacja do pracy; zasady skutecznego motywowania; wywoływanie entuzjazmu; emocje a motywacja; motywujące działania kierownicze; komunikacja interpersonalna