Rola wybranych metod zarządzania kapitałem ludzkim w kreowaniu rdzennych kompetencji przedsiębiorstwa - Szczygielska, Agnieszka (The Role of Chosen Management Methods of Human Capital in Creating Core Competence of the Enterprise, 2010)
Pracownicy, szczególnie ci najbardziej utalentowani, stanowią najcenniejszy zasób współczesnego przedsiębiorstwa. To oni są nośnikiem szczególnych umiejętności i kompetencji, które mogą się stać źródłem przewagi konkurencyjnej. Aby ten potencjał właściwie spożytkować, tak by mógł się on przyczynić do osiągnięcia przez przedsiębiorstwo właściwej przewagi konkurencyjnej, opartej na kluczowych kompetencjach, należy wykazać dużą dbałość o wybór odpowiednich systemów, metod i narzędzi służących do rozwoju, motywowania, inspirowania i zatrzymywania wartościowych osób w organizacji. Autorka w artykule podkreśla znaczenie nowoczesnych metod i koncepcji zarządzania ludźmi, takich jak zarządzanie talentami, mentoring czy coaching, w osiąganiu wspomnianych celów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 255-264
Keywords: rdzenne kompetencje przedsiębiorstwa; mentoring; coaching; zarządzanie talentami