Zarządzanie kadrą menedżerów-ekspatriantów : przegląd badań empirycznych w literaturze - Przytuła, Sylwia (Managing Expatriates : Review of Empirical and Theoretical Research Findings, 2010)
Artykuł został poświęcony zagadnieniu zarządzania kadrą ekspatriantów w filiach międzynarodowych korporacji. Podjęto próbę analizy stanu badań teoretycznych i empirycznych dotyczących poszczególnych obszarów (subfunkcji) personalnych, takich jak: dobór tej kadry (rekrutacja, selekcja, adaptacja), motywowanie i wynagradzanie ekspatów, rozwój i odejścia, a także kwestia repatriacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 243-254
Keywords: ekspatriant; funkcja personalna; korporacje międzynarodowe; repatriacja