Przedsiębiorczość rozumiana jako zestaw cech jednostki : różne sposoby postrzegania przedsiębiorczości oraz prezentacja wyników badań - Tomkowiak, Olga (Entrepreneurship Understood as a Set of Characteristics of an Individual : Selected Examples from the Literature and Partial Results of Author's Research, 2010)
Przedsiębiorczość może być definiowana na wiele sposobów. Autorka artykułu miała na celu przytoczenie rozważań kilku badaczy, którzy przez pojęcie przedsiębiorczości rozumieją zestaw cech charakteru człowieka jako jednostki (mikroskala), oraz zaprezentowanie częściowych wyników własnych badań związanych z wyżej wymienioną kategorią. Intencją autorki artykułu nie było stworzenie typologii przedsiębiorczości, lecz jedynie pokazanie różnych punktów widzenia na temat idei postaw przedsiębiorczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 224-234
Keywords: przedsiębiorczość; cechy osoby przedsiębiorczej