Współpraca przedsiębiorstw z organizacjami publicznymi i społecznymi jako źródło szans dla wszystkich sektorów - Łobos, Krzysztof (Cooperation of Enterprises with Public and Non-Governmental Organizations as a Source of Chances for All Sectors, 2010)
Współcześnie przedsiębiorstwa poszukują przewagi konkurencyjnej w wielu obszarach działania. Doskonalą swą działalność operacyjną, ale również ustanawiają relacje kooperacyjne z innymi organizacjami. Owa kooperacja coraz częściej przekracza granice sektorów. Wiele szans pojawia się we współpracy z organizacjami publicznymi i społecznymi. Efekt to nie tylko szanse dla biznesu, ale i możliwości budowania bardziej przyjaznego obywatelowi państwa. Wśród organizacyjnych form współpracy sektora biznesowego i publicznego wymienione zostały: partnerstwo publiczno-prywatne oraz wspieranie przedsiębiorczości przez organizacje publiczne. W obszarze kooperacji między biznesem a sektorem społecznym należy wspomnieć o wspólnych programach działania oraz lobbingu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 179-187
Keywords: współpraca sektorów; formy współpracy sektorów; sektor publiczny; biznes; przewaga konkurencyjna