Kontekst strategiczny w zintegrowanych systemach informatycznych wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwem - Dawid, Paweł (Strategic Context in Integrated Information Technology Systems Facilitating Company Management, 2010)
Wykorzystywanie nowoczesnych technologii informatycznych we wspomaganiu zarządzania przedsiębiorstwami niesie ze sobą wiele korzyści. Usprawniają one wszystkie procesy zachodzące wewnątrz i na zewnątrz organizacji oraz umożliwiają przeprowadzanie zaawansowanych analiz, których ręczne przygotowanie zajęłoby wiele czasu. Oprócz wspomagania zarządzania w kontekście operacyjnym, stanowią doskonałe narzędzie usprawniające zarządzanie w kontekście strategicznym. Dostarczają informacji niezbędnych do podejmowania ważnych decyzji wpływających na przyszłą kondycję firmy. Umożliwiają między innymi zarządzanie asortymentem, relacjami z kontrahentami, zasobami ludzkimi oraz finansami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 123-131
Keywords: zarządzanie strategiczne; systemy informatyczne; ERP; strategia; kontekst strategiczny