Metoda wyboru i preinkubacji innowacyjnych projektów - Krzos, Grzegorz (Method of Selection and Preincubation of Innovative Projects, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja założeń autorskiej metodyki wyboru i preinkubacji innowacyjnych projektów, które będą podstawą założenia przedsiębiorstw przy współudziale pomysłodawców projektu, XYZ i innych wspierających projekt przedsiębiorstw lub uczelni. Złożenia zawarte w tej metodyce stanowiły podstawę merytoryczną wniosku aplikacyjnego, który Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości zatwierdziła do dofinansowania w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka działanie 3.1. Kapitał dla innowacji w 2009 roku. Opracowana metodyka to efekt pracy członków zespołów. Z kolei głównymi celami dofinansowanego projektu jest wyselekcjonowanie i preinkubowanie dziesięciu spółek kapitałowych w branżach: nanotechnologia, biotechnologia, informatyka i energia w XYZ. W projekcie preferuje się powstanie spółek kapitałowych hybrydowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 64-76
Keywords: preinkubacja; inkubacja; finansowanie innowacyjnych firm