Teoretyczne podstawy koncepcji lean manufacturing i jej wybrane narzędzia - Bartos, Karolina (Theoretical Foundations of Lean Manufacturing and Its Selected Instruments, 2010)
Celem artykułu jest ukazanie Lean Manufacturing jako sposobu zarządzania produkcją, który pozwala podwyższyć jakość produktów, umożliwiając jednocześnie eliminację zbędnych kosztów wpływających na ich cenę. Przedstawiono definicję koncepcji LM oraz jej krótki rys historyczny. Skupiono się na scharakteryzowaniu różnych rodzajów marnotrawstwa, występujących podczas wytwarzania produktów, których eliminacja jest głównym zadaniem organizacji wdrażającej program LM. W drugiej części opisano wybrane narzędzia LM, takie jak mapowanie wartości, TPM, SMED i Poka-Yoke.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 42-54
Keywords: lean manufacturing; VSM; TPM; SMED; Poka-Yoke