Zarządzanie skandynawskie : w kierunku zadań i samospełnienia - Stańczyk, Sylwia (Scandinavian Management : Theory in the Face of Research, 2010)
Celem opracowania jest kulturowa analiza skandynawskiego modelu zarządzania z perspektywy teorii, badań i praktyki gospodarczej. Problem ten stał się bardzo istotny we współczesnym świecie biznesu, ponieważ kultura, jako zasób strategiczny, może decydować o przewadze konkurencyjnej. Zagadnienia kulturowe mają obecnie duże znaczenie dla rozumienia skomplikowanego procesu zarządzania międzynarodowego. Rozważane w artykule zagadnienia i sformułowane wnioski powstały w oparciu o studia literatury przedmiotu oraz dostępne w literaturze przedmiotu wyniki badań empirycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 31-42
Keywords: zarządzanie międzykulturowe; skandynawski styl zarządzania; kultura skandynawska