Zarządzanie przez delegowanie uprawnień jako trzon koncepcji organizacji wirtualnej - Krasiński, Marek (Management by Delegation of Power as the Core Concept of Virtual Organization, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie zastosowania zarządzania przez delegowanie uprawnień w organizacjach wirtualnych oraz ukazanie korzyści z tego płynących. Poprzez analizę piśmiennictwa oraz dokonanie szeregu porównań autor dochodzi do wniosku, że założenia zarządzania przez delegowanie uprawnień pozwalają na sprawniejsze kierowanie ludźmi w organizacjach wirtualnych o określonych cechach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 24-30
Keywords: zarządzanie przez delegowanie uprawnień; organizacja wirtualna; nowoczesne koncepcje zarządzania