Ekosystem startupowy Wrocławia w świetle badań empirycznych - Kuźmińska-Haberla, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Celem rozdziału jest prezentacja wyników badania empirycznego (wywiad pogłębiony), przeprowadzonego na przełomie lat 2021 i 2022 wśród startupów, instytucji otoczenia biznesu funkcjonujących w ekosystemie wrocławskim oraz ekspertów znających tematykę startupów. Podczas badania próbowano znaleźć odpowiedzi na pytania, jakie czynniki decydują o rozwoju startupów, jak jest oceniany wrocławski ekosystem startupowy, czego ewentualnie w nim brakuje, jak powinien wyglądać ekosystem idealny. Wrocławski ekosystem startupowy jest generalnie dobrze oceniany, co nie oznacza, że nie wymaga udoskonaleń. Dotyczy to przede wszystkim lepszego przepływu informacji, szerszej integracji podmiotów tworzących ekosystem, zwiększenia dostępu do niektórych ekspertów i źródeł finansowania.
Kuźmińska-Haberla, A. (2022). Ekosystem startupowy Wrocławia w świetle badań empirycznych. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 158-190). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: startup; ekosystem startupów; badania empiryczne; start-up; start-up ecosystem; empirical research