Charakterystyka ekosystemu startupowego Wrocławia - Bobowski, Sebastian; Kuźmińska-Haberla, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Celem rozdziału jest scharakteryzowanie ekosystemu startupowego Wrocławia ze szczególnym uwzględnieniem zaplecza i form wsparcia oferowanych działającym tu startupom. Autorzy skoncentrowali rozważania na takich kwestiach, jak: pozycja Wrocławia w międzynarodowych rankingach ośrodków miejskich, specyfika startupów operująch na terenie Wrocławia, struktura instytucjonalna wrocławskiego ekosystemu startupowego oraz oferta instytucji otoczenia biznesu operujących na terenie miasta. Analiza dowiodła, iż Wrocław jest prężnie rozwijającym się ośrodkiem biznesowym, plasującym się wysoko w rankingach krajowych i międzynarodowych. Ekosystem startupowy, oprócz samych startupów, tworzą podmioty oferujące wsparcie na etapie ich powstawania i rozwoju. Jego oferta oraz zaplecze wydają się być bogate oraz dobrze animowane przez ARAW – instytucję, która znajduje się w centrum wsparcia. Wśród zalet ekosystemu należy wymienić wielość instytucji, które oferują wsparcie badawczo-rozwojowe, doradczo-eksperckie, przestrzenie robocze oraz różne wydarzenia. Wrocław to także duży ośrodek akademicki z dostępem do wykwalifikowanej kadry, z bogatą ofertą programów studiów, również w języku angielskim, jak i ofertą dla obcokrajowców. Mankamentami wrocławskiego ekosystemu są natomiast m.in. nieefektywna polityka informacyjna w zakresie wydarzeń dedykowanych startupom, deficyt programów i inicjatyw zorientowanych na przyciąganie talentów z potencjałem biznesowym i badawczym, a także ograniczony dostęp do finansowania – w szczególności inkubatorów i funduszy VC.
Bobowski, S. i Kuźmińska-Haberla, A. (2022). Charakterystyka ekosystemu startupowego Wrocławia. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 128-157). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: ekosystem startupów; Wrocław; Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej; ARAW; start-up ecosystem; Wroclaw; Wroclaw Agglomeration Development Agency