Finansowanie działalności startupów w Polsce - Michalczyk, Wawrzyniec (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Celem rozdziału jest przegląd dostępnych dla polskich startupów metod finansowania oraz zakresu ich wykorzystania w praktyce gospodarczej. Tekst podejmuje próbę odpowiedzi na pytania, jakie czynniki są uwzględniane przy doborze źródeł i sposobów pozyskiwania funduszy, jak można sklasyfikować dostępne metody pozyskiwania kapitału oraz które źródła i sposoby finansowania są najbardziej rozpowszechnione wśród polskich startupów. Polskie startupy korzystają przede wszystkim z zasobów własnych, zgromadzonych przed ich powstaniem przez założycieli, choć istotne źródła kapitału na ich rozwój stanowią również PARP i NCBiR, a także formy w mniejszym stopniu tradycyjne, jak akceleratory, venture capital i aniołowie biznesu (w przeważającej mierze krajowe).
Cytuj jako: Michalczyk, W. (2022). Finansowanie działalności startupów w Polsce. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 77-102) Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: startup; finansowanie; venture capital; aniołowie biznesu; crowdfunding; start-up; financing; business angels