Startupy i ich ekosystem - Majewski, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Startupy funkcjonują w systemie powiązań między przedsiębiorstwami i instytucjami otoczenia biznesowego, tworząc w ten sposób ekosystemy startupowe. Głównym celem rozdziału jest uporządkowanie dotychczasowego stanu wiedzy na temat samych startupów oraz ekosystemów, w których one działają. Na podstawie raportów oraz literatury przedmiotu zestawiono obowiązujące definicje startupu, ekosystemu startupowego, a także przedstawiono najważniejsze ekosystemy startupowe na świecie.
Majewski, M. (2022). Startupy i ich ekosystem. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 13-33). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: startup; innowacje; rozwój; start-up; innovations; development