Spis treści [Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia] - Kuźmińska-Haberla, Aleksandra. Redakcja; Bobowski, Sebastian. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
[Książka zawiera sześć rozdziałów, w których omówiono takie zagadnienia, jak: startupy i ich ekosystem, uwarunkowania prawno-instytucjonalne działalności startupów w Polsce, finansowanie działalności startupów w Polsce, kapitał ludzki jako kluczowy zasób startupów, charakterystyka ekosystemu startupowego Wrocławia, ekosystem startupowy wrocławian w świetle badań empirycznych. W części analitycznej monografii przedstawiono wyniki badania jakościowego przeprowadzonego wśród lokalnych przedsiębiorców tworzących startupy, przedstawicieli instytucji otoczenia biznesu oraz ekspertów, mierzących się ze związanymi z innowacjami w biznesie zagadnieniami natury finansowej, marketingowej, kadrowej, technologicznej oraz prawno-instytucjonalnej. Autorzy dowiedli korzyści wynikających z funkcjonowania ekosystemu, wskazali także jego najważniejsze mankamenty. Zgromadzony materiał empiryczny stał się podstawą do uogólnień oraz rekomendacji w zakresie dobrych praktyk tworzenia i rozwoju ekosystemów startupowych w innych regionach kraju i za granicą, dzięki czemu książka ma walor aplikacyjny. Publikacja stanowi potwierdzenie, że ekosystemy startupowe to obszar badawczy o niewątpliwie dużym potencjale i znaczeniu.] Nota autora
Kuźmińska-Haberla, A. i Bobowski, S. (red.). (2022). Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 195
Od 1 lipca 2023 roku publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0)
Keywords: startup; innowacje; rozwój; uwarunkowania prawno-instytucjonalne; małe i średnie przedsiębiorstwa; finansowanie; venture capital; anioły biznesu; zasoby ludzkie; globalne programy talentów; ekosystem startupów; Wroclaw; Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej