Zastosowanie modeli dojrzałości w zarządzaniu ryzykiem na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych w organizacji - Rot, Artur (Application of Maturity Models in Risk Management for Security of Information Systems In Organizations, 2011)
W literaturze pojawia się wiele modeli dojrzałości odnoszących się do różnych dziedzin. Jednym z najbardziej znanych jest model dojrzałości opracowany przez Software Engineering Institute. Początkowo był on opracowywany z myślą o organizacjach tworzących oprogramowanie, jednak ewoluował i znalazł zastosowanie w wielu innych dziedzinach. Współczesna postać tej metody, znana pod nazwą CMMI (Capability Maturity Model Integration), jest pewnego rodzaju standardem, znajdującym zastosowanie w wielu obszarach. W artykule przedstawiono koncepcję modeli dojrzałości jako narzędzia umożliwiającego ocenę istniejącego poziomu zarządzania ryzykiem w aspekcie bezpieczeństwa systemów informatycznych w organizacji oraz porównano go z wzorcowym rozwiązaniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 179-193
Keywords: ryzyko; zarządzanie ryzykiem; bezpieczeństwo systemów informatycznych; modele dojrzałości; CMMI