Instytucjonalizacja i standaryzacja zarządzania ryzykiem w systemie bezpieczeństwa informacji w przedsiębiorstwie - Rot, Artur (Institutionalization and Standardization of Information Security Risk Management in Enterprise, 2011)
Współczesne systemy informacyjne są często bardzo skomplikowane, heterogeniczne i mają charakter dynamiczny. Postęp technologiczny oraz szerokie zastosowanie systemów informatycznych w biznesie generują zależności, które wywołują wzrost różnorodności, złożoności, nieokreśloności i ilości czynników ryzyka. Dlatego coraz większego znaczenia nabiera problematyka zarządzania ryzykiem, koncentrująca się na poszukiwaniu optymalnego stosunku między zagrożeniami a kosztem zabezpieczeń. W artykule zaprezentowane zostały wybrane standardy bardzo dynamicznie rozwijającej się dziedziny, jaką jest zarządzanie ryzykiem na potrzeby bezpieczeństwa informacji w organizacji. Zaprezentowane zostały zarówno najważniejsze międzynarodowe normy ISO/IEC, jak i wybrane dobre praktyki w tym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 164-178
Keywords: zarządzanie ryzykiem; bezpieczeństwo systemów informatycznych; standardy ISO/IEC; COBIT