Modele i metody wspomagające zarządzanie strategiczne technologią informacji - Pańkowska, Małgorzata (Models and Methods Supporting Information Technology Governance, 2011)
Modelowanie przedsiębiorstwa jest obszerną dyscypliną, która obejmuje różne metody rozwijane przez zróżnicowane środowisko akademickie. Opracowanie dotyczy rozważań na temat pluralizmu metod modelowania przedsiębiorstwa. Jego głównym celem jest przedstawienie podejścia nauk o zarządzaniu do modelowania przedsiębiorstwa i analiza sposobności zastosowania modeli zarządzania do modelowania przedsiębiorstwa. Opracowanie zawiera wyjaśnienia, jak modele zarządzania mogą być zastosowane w zarządzaniu strategicznym technologią informacji i w projektach informatycznych realizowanych dla osiągnięcia ładu informatycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 148-163
Keywords: modele architektury przedsiębiorstwa; metody zarządzania; IT governance; zarządzanie IT; projekt IT