Architektura informacji w projektowaniu serwisów internetowych - Lange-Sadzińska, Katarzyna (Information Architecture in Designing Internet Services, 2011)
AI została stworzona między innymi jako wsparcie dla skomplikowanych serwisów internetowych. Projektowanie serwisu zgodnie z zasadami IA polega na stosowaniu zrozumiałych poleceń, czytelnych i rozmieszczonych odpowiednio elementów strony, intuicyjnej obsługi, łatwej nawigacji oraz umożliwieniu użytkownikowi wyszukiwania informacji różnymi metodami. Techniki i metody architektury informacji zostały zapożyczone z różnych praktycznych dziedzin: projektowania wizualnego, bibliotekarstwa, edytorstwa, inżynierii czynników ludzkich. Architekci informacji ułatwiają dostęp do informacji (głównie elektronicznej on-line) poprzez tworzenie struktur pozwalających odnaleźć użytkownikom własną ścieżkę do wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 124-133
Keywords: architektura informacji; wyszukiwanie informacji; projektowanie serwisów internetowych