Zarys ontologii do oceny wiarygodności informacji pozyskanej z Internetu - Kajfosz, Kinga (Outline of Ontologies for Evaluation of Internet-Based Information Trustworthiness, 2011)
W artykule poruszono ważną kwestię wiarygodności informacji pozyskanej z sieci. Ukazano w nim trudności występujące podczas oceny wiarygodności informacji oraz zaprezentowano opracowane metody oceny. W artykule przedstawiono także dwie ontologie mające na celu weryfikację informacji. W pierwszej z nich, utworzonej przez Foxa i Huanga skoncentrowano się na pochodzeniu wiedzy, na sprawdzeniu autora informacji oraz jej powielania w innych źródłach. Uwzględniono w niej także aspekt czasu oraz niepewności. Druga z opisanych ontologii została utworzona przez Autorkę artykułu. Powstała poprzez adaptację metod używanych przez historyków do weryfikacji informacji. Artykuł zawiera także wskazanie podobieństw oraz różnic w zaprezentowanych ontologiach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 67-82
Keywords: sieć semantyczna; ontologie; ocena wiarygodności