Informatyczny system controllingu operacyjnego w procesie budżetowania kosztów w przedsiębiorstwie - Chojnacka-Komorowska, Anna (IT Operational Controlling System Used in the Cost Budgeting Process in a Company, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości wykorzystania systemów informatycznych controllingu do budżetowania kosztów i przychodów przedsiębiorstwa. Opisano w nim niezbędne zmiany organizacyjne, które należy wprowadzić, by funkcjonowanie budżetowania przebiegało sprawnie i efektywnie. Zwrócono uwagę na ryzyka związane z wdrożeniem systemu informacyjnego controllingu, a także zestawiono najczęściej spotykane nieprawidłowości występujące w procesie budżetowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 32-42
Keywords: controlling; budżetowanie; system informatyczny