Czynnik ludzki jako źródło zagrożeń w procesie tworzenia i funkcjonowania systemu informatycznego w przedsiębiorstwie - Bytniewski, Andrzej; Kowalska, Marianna (Human Factor as a Source of Threats in the Process of Creating and Functioning of IT System in an Enterprise, 2011)
Zasoby ludzkie stanowią jeden z ważniejszych elementów systemu informatycznego, dlatego też mogą być poważnym źródłem zagrożeń podczas procesu tworzenia i funkcjonowania tego systemu Zagrożenia te mogą powstawać na każdym etapie tworzenia systemu, mogą one pochodzić zarówno ze źródeł wewnętrznych przedsiębiorstwa, jak i jego otoczenia, to jest ze źródeł zewnętrznych. W artykule omawia się większość zagrożeń powstających już na etapie tworzenia systemu informacyjnego spowodowanych czynnikiem ludzkim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 9-20
Keywords: czynnik ludzki; systemy informatyczne; zagrożenia systemów