Napływ kapitału zagranicznego a realna aprecjacja kursu walut krajów CEE-10 w latach 1994-2008 - Śliwiński, Paweł (Foreign Capital Inflows and the Real Exchange Rates Appreciation in CEE-10 Countries in 1994-2008, 2010)
Celem artykułu jest analiza związku między napływającym kapitałem zagranicznym a kształtowaniem się realnego kursu walutowego. Hipoteza o pozytywnej współzależności pomiędzy realną aprecjacją waluty krajowej a napływającym kapitałem finansującym deficyty obrotów bieżących znalazła potwierdzenie zarówno w rozważaniach teoretycznych, jak i w badaniach empirycznych, które obejmowały estymację regresji panelowych przeprowadzonych dla grupy krajów regionu CEE-10 w okresie od 1994 do 2008 roku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 362-371
Keywords: napływ kapitału zagranicznego; realny kurs walutowy; realna aprecjacja; bilans obrotów bieżących