Klastry gospodarcze : od regionalnej podaży do globalnego popytu - Szymoniuk, Barbara (Economic Clusters : from Regional Offer to Global Demand, 2010)
Innowacyjne klastry, rozumiane jako branżowe sieci współpracy przedsiębiorstw i instytucji, w których jednoczesna kooperacja i konkurencja uczestników daje efekt synergii, są uważane za siły napędowe innowacji i rozwoju w regionach. Umożliwiają uczestniczącym w nich przedsiębiorstwom i instytucjom współtworzenie atrakcyjnej oferty produktowo-usługowej, zdolnej stawić czoła wielkim korporacjom i firmom sieciowym. Mając doświadczenie w zaspokajaniu potrzeb wymagających klientów i mocne oparcie w wyspecjalizowanej regionalnej gospodarce, tworzą podaż zdolną w coraz większym stopniu sprostać globalnemu popytowi na specyficzne dla nich towary i usługi. Stają się atrakcyjnymi partnerami w procesach międzynarodowej wymiany handlowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 353-361
Keywords: klastry; międzynarodowa współpraca gospodarcza; rozwój regionalny