Znaczenie uwarunkowań kulturowych w polsko-szwedzkich kontaktach gospodarczych - Simpson, Dorota (The Importance of Cultural Differences in Polish-Swedish Economic Contacts, 2010)
Mimo że procesy globalizacji i internacjonalizacji stale się pogłębiają, to wciąż istnieje wiele różnic kulturowych między krajami czy grupami etnicznymi, co daje się zaobserwować w różnych aspektach życia, w tym w biznesie. Chociaż zwolennicy teorii konwergencji kulturowej uważają, iż wkrótce różnice te znikną, to jednak ich przeciwnicy, reprezentujący teorię dywergencji, twierdzą, że różnice nie tylko nie znikną, ale staną się jeszcze bardziej widoczne. Istnieje więc potrzeba badania i studiowania różnic kulturowych, chociażby po to, aby poprawić i pogłębić kontakty między krajami i ich obywatelami. Przedmiotem badania w niniejszym artykule jest przypadek polsko-szwedzkich kontaktów biznesowych, co wiąże się też z pogłębiającą się współpracą tych państw, której towarzyszy proces negocjacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 317-324
Keywords: polsko-szwedzka współpraca gospodarcza; negocjacje; różnice kulturowe