Specyfika gospodarczo-społeczna półwyspu arabskiego : ujęcie historyczne - Raja, Paweł (Socio-Economic Characteristic of the Arabian Peninsula - a Historical Overview, 2010)
Przyspieszona integracja państw Półwyspu Arabskiego z kulturą Zachodu, gwałtowny napływ kapitału oraz stale rosnący wzrost ekonomiczny przyczyniły się do nowego podziału społeczeństwa, które nie jest jednak w stanie szybko zmienić swych przyzwyczajeń, wierzeń i kultury i dostosować się do nowej rzeczywistości. By zrozumieć zachowania i motywy podejmowanych decyzji, należy zwrócić uwagę na proces kształtowania się świadomości ogółu oraz korzystnego położenia geograficznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 294-302
Keywords: Półwysep Arabski; gospodarka państw arabskich