Współpraca na rzecz rozwoju między unią europejską a państwami grupy Afryki, Karaibów i Pacyfiku w latach 1957-2009 - Nowik, Marcin (Development Cooperation between the European Union and the Members of the Group of African, Caribbean and Pacific States in 1957-2009, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie rozwoju relacji między krajami AKP a Unią Europejską, zapoczątkowanych w 1957 r. Traktatem Rzymskim. Pierwsza umowa regulująca stosunki gospodarcze pomiędzy państwami EWG a niepodległymi krajami rozwijającymi się zawarta została w 1963 roku w Juande. Mimo rosnących nakładów na Europejski Fundusz Rozwoju tempo rozwoju gospodarczego i społecznego krajów AKP pozostawało niezadowalające. W roku 2000 zdecydowano się na podpisanie nowego Porozumienia w Kotonu. Umowa opiera się na trzech filarach: współpracy rozwojowej, gospodarczej i handlowej oraz wymiarze politycznym. W obszarze gospodarczym kraje AKP pojedynczo lub zrzeszone w ugrupowania integracyjne negocjują indywidualne umowy gospodarcze (EPAs) z UE. Negocjacje te postrzegane są jako trudne oraz niosą ze sobą liczne kontrowersje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 252-261
Keywords: AKP; porozumienie z Kotonu; współpraca rozwojowa; Europejski Fundusz Rozwoju