Atrakcyjność inwestycyjna Europy Środkowo-Wschodniej - metodyczny aspekt badań - Nizielska, Aleksandra (Investment Attractiveness of Central and East European Countries - Methodological Aspect of Research, 2010)
W artykule przedstawiono metodyczne aspekty badania atrakcyjności inwestycyjnej regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Zaprezentowano w nim pojęcie atrakcyjności inwestycyjnej (rzeczywistej, potencjalnej i postrzeganej), dotychczasowe badania nad atrakcyjnością inwestycyjną regionu oraz rolę źródeł wtórnych i pierwotnych w dokonywaniu oceny atrakcyjności inwestycyjnej. Zwrócono szczególną uwagę na rolę międzynarodowych badań porównawczych w ocenie atrakcyjności inwestycyjnej regionu, zaprezentowano także pierwotne metody gromadzenia informacji przydatne w badaniu wizerunku państw Europy Środkowo-Wschodniej wśród inwestorów zagranicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 242-251
Keywords: atrakcyjność inwestycyjna; międzynarodowe badania porównawcze; region Europy Środkowo-Wschodniej