Polityka handlowa Unii Europejskiej wobec najbiedniejszych krajów świata - Nagórny, Wanda (The European Union Trade Policy Towards the Poorest Countries of the World, 2010)
Rozwój najbiedniejszych krajów świata jest w dużym stopniu uzależniony od polityki handlowej Unii Europejskiej. Podstawą współpracy w zakresie usuwania barier handlowych i rozwijania współpracy we wszystkich dziedzinach związanych z handlem jest porozumienie zawarte w 2002 roku w Kotonu między 79 członkami grupy państw Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP) a Wspólnotą Europejską. Mimo upływu dziesięciu lat postęp w realizacji klauzul porozumienia dla krajów najbiedniejszych jest niewielki, a osiągnięte dotychczas cele cząstkowe zostały w dużym stopniu zniweczone przez światowy kryzys finansowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 233-241
Keywords: najbiedniejsze kraje świata; porozumienie z Kotonu; polityka handlowa