Kształtowanie się wskaźników integracji finansowej nowych państw członkowskich Unii Europejskiej w warunkach kryzysu na rynkach finansowych 2007-2009 - Mrzygłód, Urszula (The Development of Financial Integration Indicators in the New UE Member States under the Financial Market Crisis 2007-2009, 2010)
Kryzys finansowy, który rozpoczął się w 2007 roku, jest powszechnie uznawany za najgłębsze załamanie globalnej gospodarki w ostatnich dekadach. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych wskaźników integracji finansowej w nowych państwach członkowskich Unii Europejskiej. Zaprezentowane dane wskazują na wysoką wrażliwość rynków finansowych gospodarek otwierających się na międzynarodowe przepływy kapitałowe. Bezpośrednim skutkiem załamania na rynkach finansowych był wzrost spreadów na rynku kapitałowym, a w późniejszym czasie zmiany wartości międzynarodowych inwestycji finansowych nowych państw członkowskich. Wydaje się, że pogorszenie wskaźników świadczących o zaawansowaniu procesu integracji było przejściowe, niemniej analiza wszystkich państw członkowskich w następnych okresach jest konieczna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 223-232
Keywords: integracja; rynki finansowe; rynek kapitałowy; inwestycje portfelowe; kryzys finansowy