Regulacje dotyczące konkurencji w regionalnych porozumieniach integracyjnych : studium porównawcze - Michalski, Bartosz (Competition Related Provisions in the Regional Trade Agreements : a Comparative Study, 2010)
Liberalizacja handlu międzynarodowego oraz przepływów kapitałowych nieuchronnie intensyfikuje procesy konkurencji w krajowych gospodarkach. Poprzez stopniowe ujednolicanie porządków prawnych gospodarka światowa staje się nowym bytem, którego funkcjonowanie także powinno opierać się na pewnych zasadach, dlatego społeczność międzynarodowa podejmuje starania, by określić systemowe założenia ładu konkurencyjnego. Współpraca odbywa się zarówno na forach organizacji międzynarodowych (WTO, OECD, UNCTAD, ICN), jak i w ramach regionalnych ugrupowań integracyjnych. Te ostatnie są przedmiotem rozważań podjętych w tym artykule. Porównanie funkcjonujących konkurencyjnych rozwiązań ma pomóc odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje jakieś jedno dominujące podejście do ich tworzenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 212-222
Keywords: polityka konkurencji; ład konkurencyjny; regionalne porozumienia integracyjne; regionalne porozumienia handlowe