System znakowania ekologicznego na przykładzie "Eko-znaku" - Kuna-Marszałek, Anetta ("Eco-mark" as an Example of Eco-labelling System, 2010)
Wzrost świadomości ekologicznej społeczeństw sprawia, że ekoznakowanie staje się jednym z ważniejszych czynników determinujących wybór konsumenta. W odpowiedzi na potrzeby nabywców przedsiębiorstwa starają się budować wizerunek firmy przyjaznej naturze, decydując się na oznaczanie produktów odpowiednimi certyfikatami, których pozyskanie może być procesem czasochłonnym i kosztownym. Celem artykułu jest przedstawienie systemu certyfikacji ekologicznej na przykładzie "Eko-znaku". Rozważania rozpoczniemy od określenia pojęcia i typów ekooznaczania towarów, a następnie wskażemy na funkcje i cechy znakowania ekologicznego. Ostatnia część artykułu będzie dotyczyć polskiej certyfikacji "Eko-znakiem"
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 163-171
Keywords: polityka ochrony środowiska; znakowanie ekologiczne; ekooznaczenia; „Eko-znak”