Międzynarodowa pozycja konkurencyjna gospodarki Brazylii - Krawczyk, Sabina (Brazil's International Competitive Position, 2010)
W opracowaniu zanalizowano pozycję konkurencyjności międzynarodowej gospodarki Brazylii. W tym celu wykorzystano cztery raporty: Indeks konkurencyjności globalnej 2008-2009 i 2009-2010 (GCI sporządzony przez Światowe Forum Gospodarcze - World Economic Forum - WEF); Raport międzynarodowej konkurencyjności gospodarek 2009 (Międzynarodowego Instytutu Rozwoju Zarządzania w Lozannie - IMD); Raport Banku Światowego "Doing business in 2010" i "Doing business in 2009"; Indeks wolności gospodarczej 2009 i 2010 (publikowany przez amerykańską fundację Heritage Foundation i "The Wall Street Journal"). Wskazano silne i słabe strony gospodarki Brazylii, które mają niebagatelny wpływ na pozycję konkurencyjną tego kraju, a także możliwości rozwoju tej gospodarki w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 152-162
Keywords: konkurencyjność; pozycja konkurencyjna; gospodarka Brazylii