Wpływ handlu z Niemcami na restrukturyzację polskiego handlu zagranicznego w procesie transformacji i integracji - Kociszewski, Jerzy; Krzemień, Robert (The Impact of Trade with Germany on Polish Foreign Trade Restructuring in the Processes of Transition and Integration, 2010)
Proces transformacji i integracji Polski ze strukturami UE wpłynął na rozwój handlu zagranicznego, zmieniając uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne a poprzez efekty kreacji i przesunięcia handlu - również wielkość, kierunki i strukturę międzynarodowej wymiany handlowej. Równocześnie zaznaczyła się zdecydowana i narastająca przewaga rynku niemieckiego w polskiej wymianie handlowej, a także w układach kooperacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 130-41
Keywords: kreacja handlu; przesunięcie handlu; eksport; import; saldo wymiany międzynarodowej