Dylematy integracji Polski ze strefą euro : na podstawie porównania gospodarki słowackiej i polskiej - Jeleniewska-Korzela, Irmina (Dilemmas of Integration of Poland with Euro Zone : Based on Comparison between Polish and Slovak Economy, 2010)
W artykule zaprezentowano argumenty za i przeciw integracji ze strefą euro, wynikające z obserwacji gospodarki słowackiej i polskiej. Słowacja, południowy sąsiad Polski, od 2009 roku jest członkiem unii walutowej. Euro w istotny sposób wpłynęło na wszystkie aspekty życia gospodarczego tego kraju, ujawniając dysproporcje makroekonomiczne między Polską a Słowacją. Dodatkowo kryzys gospodarczy ostatnich lat zaostrzył różnice w rozwoju obu państw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 112-121
Keywords: Słowacja; euro; deprecjacja złotówki