Znaczenie klastrów dla rozwoju regionu Dolnego Śląska - Jankowiak, Anna H. (The Significance of Clusters for the Development of Lower Silesia Region, 2010)
Klastry poprzez swoją specyfikę łączą w sobie działania przedsiębiorców i lokalnych instytucji rządowych oraz jednostek naukowych, przyczyniając się do dynamicznego wzrostu lokalnych gospodarek. Są również szansą dla wielu małych i średnich firm działających lokalnie i niemających szans na samodzielne wyjście poza granice regionu. Stanowią zatem dobre rozwiązanie zarówno dla firm, jak i gospodarek lokalnych, w których napędzają rozwój gospodarczy. Na terenie Dolnego Śląska tworzone są nowe klastry oraz rozwijane i rozbudowywane już istniejące. Zwiększona skala klasteringu na terenie badanego regionu jest następstwem licznych bezpośrednich inwestycji zagranicznych, których liczba wzrasta z każdym rokiem. W artykule przedstawiono rolę klastrów w gospodarce Dolnego Śląska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 102-111
Keywords: klastry; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; rozwój gospodarczy