Polityka proeksportowa państwa w ocenie polskich eksporterów - Grottel, Monika (Government Program of Export Promotion in the Opinions of Polish Exporters, 2010)
Głównym wyznacznikiem pozycji kraju w gospodarce światowej jest poziom jego aktywności eksportowej. Konieczność zdynamizowania polskiego eksportu sprawia, że promocja polskiej gospodarki, staje się jednym z podstawowych zadań polskiego rządu oraz polskich wydziałów promocji handlu i inwestycji ambasad, a także konsulatów RP. W związku z tym Ministerstwo Gospodarki opracowało ofertę nowych instrumentów wspierających eksport. Badania przeprowadzone wśród polskich przedsiębiorstw eksportujących wskazały jednak, że są one wykorzystywane na ogół w niewielkim stopniu. Postulowane przez przedsiębiorców zmiany systemu polityki proeksportowej powinny doprowadzić do ograniczenia bariery informacyjnej, niedostosowania poszczególnych instrumentów do realnych potrzeb przedsiębiorców oraz do wyeliminowania czasochłonnych procedur.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 94-101
Keywords: eksport; import; polityka proeksportowa; instrumenty wspierania eksportu