Znaczenie zagranicznych inwestycji bezpośrednich dla wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki na przykładzie branży farmaceutycznej - Czech, Katarzyna (The Importance of Foreign Direct Investments for the Growth of Innovativeness of the Polish Economy on the Example of the Pharmaceutical Industry, 2010)
Intensyfikacja działań na rzecz poprawy poziomu innowacyjności polskiej gospodarki jest niezbędnym warunkiem jej rozwoju. Zagraniczne inwestycje bezpośrednie, będąc istotnym kanałem transferu innowacji, mogą odgrywać w tym procesie zasadniczą rolę. Branża farmaceutyczna to jedna z najprężniej rozwijających się dziedzin o wysokim stopniu innowacyjności. Warunki polskiego rynku stwarzają duże możliwości jej rozwoju, który jest stymulowany, w znaczącym stopniu, kapitałem zagranicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 64-72
Keywords: zagraniczne inwestycje bezpośrednie; przemysł farmaceutyczny; innowacyjność