Jednorazowe koszty eurotransformacji dla przedsiębiorstw - poszukiwanie rozwiązań umożliwiających ich wyeliminowanie lub zminimalizowanie - Binek, Zbigniew (Single Cost of Eurotransformation for Enterprises - Searching for Solutions Enabling their Elimination or Minimizing, 2010)
Przyjęcie w przyszłości przez Polskę euro wiązać się będzie z koniecznością przeprowadzenia niezbędnych zmian w polskich przedsiębiorstwach, związanych z dostosowaniem do nowej sytuacji monetarnej w kraju. Wymusi to poniesienie nakładów niezbędnych do właściwego funkcjonowania podmiotów w strefie euro. Obecnie ciężar finansowy takiej decyzji spoczywa na firmach. W związku z tym należy wymyślić takie rozwiązania, a następnie dążyć do ich realizacji, które zdjęłyby lub zmniejszyły obciążenia (wydatki) dostosowawcze przedsiębiorstw, np. pozyskać środki na eurotransformację z budżetu Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 43-51
Keywords: euro; koszty; eurotransformacja; rozwiązania