Polityka kursowa przed wejściem do mechanizmu ERM II - Bąk, Henryk (Exchange Rate Policy Before the Entry to ERM II Mechanism, 2010)
W artykule omówione zostały teoretyczne i praktyczne aspekty polityki kursowej w okresie przed wejściem do mechanizmu ERM II. Autor przeanalizował mechanizm kursu płynnego zastosowany w Polsce pod kątem wejścia do strefy euro i zaprezentował stanowisko, że kurs płynny kierowany byłby znacznie lepszym mechanizmem ustabilizowania złotego przed wejściem do ERM II niż kurs płynny niezależny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 32-42
Keywords: polityka kursowa; mechanizmy kursowe; ERM II; stabilność kursowa