Poprawa konkurencyjności regionu na przykładzie Macau - Adamczuk, Franciszek (Improvement of Competitiveness of the Region on the Example of Macau, 2010)
Artykuł dotyczy warunków poprawy konkurencyjności regionu w aspekcie międzynarodowym. Jako przykład wybrano Specjalny Region Administracyjny Macau (SAR) - specjalny obszar administracyjny Chińskiej Republiki Ludowej, jeden z nielicznych regionów Azji posiadający swoją specyfikę i wieloletnie doświadczenia rozwoju. Rozwój Macau jest niezwykle interesujący ze względu na swoje położenie i przyjętą strategię rozwoju regionu. Rozwój regionu powoduje szybki wzrost jego konkurencyjności, a doświadczenia można wykorzystać w innych częściach świata.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 13-22
Keywords: konkurencyjność; region; Macau