Globalna liberalizacja wymiany handlowej i przepływu kapitału jako etap w tworzeniu optymalnego obszaru walutowego - Żukrowska, Katarzyna (Global Liberalization of Trade and Capital Transfers as a Stage to Wards the Creation of Global Optimal Currency Area, 2010)
W artykule opisano stan zaawansowania procesu liberalizacji wymiany handlowej i usług oraz przepływu kapitału w skali globalnej. Ocena ta ma wskazać, jak daleko gospodarka światowa jest od etapu osiągnięcia modelowego stanu określanego jako optymalny obszar walutowy (OCA), który może stanowić podstawę wprowadzenia jednego światowego pieniądza. Pokazana została celowość takiego rozwiązania w oparciu o korelację między otwarciem gospodarki a możliwościami pokonywania luki rozwojowej. W konkluzji podano, że wizja strategiczna dotycząca rozwiązań globalnych przyspieszy decyzje liberalizacyjne regionalne i subregionalnej i globalne, takie jak Runda Dohijska, MAI, FTAA, UE-Mercosur i TAFTA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 351-361
Keywords: optymalny obszar walutowy; OCA; regionalizm; globalizacja; wzrost; dobrobyt