Globalizacja działalności gospodarczej - Zajko, Krzysztof (Globalization of Business Activities, 2010)
W artykule poruszono kwestie globalizacji w kontekście ekonomicznym. Globalizacja w tym ujęciu rozumiana jest jako szeroki zakres daleko idących zmian na całym świecie, w każdym kraju i na każdym poziomie. Chociaż powszechnie uważa się, że to dynamiczny rozwój technologiczny oraz wydarzenia polityczne przyspieszają ten proces, faktycznie jednak zjawisko globalizacji jest wielowymiarowe i leży w zakresie zainteresowania wielu dyscyplin naukowych, dlatego też należy je rozpatrywać w perspektywie historycznej. Autor skupia się na przedsiębiorstwie jako głównym aktorze procesu globalizacji w ujęciu ekonomicznym. Umiędzynarodowienie działalności jest tu rozumiane jako szansa na dorównanie międzynarodowej konkurencji na globalnym rynku, która stwarza nowe możliwości i stanowi potwierdzenie pozycji przedsiębiorstwa na światowym rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 431-439
Keywords: globalizacja; przedsiębiorstwa; działalność gospodarcza