Współpraca gospodarcza między Unią Europejską a Chińską Republiką Ludową - Wiejacki, Wojciech (Economic Cooperation between the European Union and the People's Republic of China, 2010)
Autor przedstawia relacje gospodarcze, które potwierdzają "strategiczny" charakter stosunków unijno-chińskich. Analizuje przełomowe wydarzenia dla rozwoju wzajemnej współpracy, m.in. nadanie przez Unię Europejską Chinom Systemu Powszechnej Preferencji Celnej (GSP). Wstąpienie Chin do WTO przyczyniło się do nadania impulsu do dalszego rozwoju wspólnych inicjatyw na płaszczyźnie gospodarczej. Na badanej płaszczyźnie możemy dostrzec także obszary, na których dochodzi do sprzeczności interesów. Pomimo szerokiej problematyki uzgodnienia gospodarcze odgrywają priorytetową rolę w polityce zarówno UE, jak i Chin.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 399-407
Keywords: wzajemna współpraca; sprzeczności i konflikty gospodarcze; Chiny