Negocjacje rolne w ramach Rundy z Doha WTO - przebieg i główne problemy rokowań - Skrzypczyńska, Joanna (WTO DDA Agricultural Trade Liberalization - Main Issues and Negotiations Problems, 2010)
Liberalizacja handlu artykułami rolnymi jest najtrudniejszym obszarem negocjacyjnym trwającej od 2001 r. Rundy z Doha WTO. Pomimo wyznaczanych wielokrotnie terminów zakończenia negocjacji ostateczne porozumienie jest nadal nieosiągnięte. Największe kontrowersje w obszarze rolnym wzbudza stosowanie specjalnego mechanizmu ochronnego oraz wielkość możliwych linii taryfowych w zakresie tzw. produktów wrażliwych oraz bawełny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 369-376
Keywords: WTO; rolnictwo; liberalizacja handlu