Możliwości standaryzacji programów marketingowych w wybranych segmentach konsumenckich : doświadczenia korporacji międzynarodowych działających na polskim rynku FMCG - Sagan, Mariusz (Standardization of Marketing Strategies and Customer Segmentation : Experience of Multinational Corporations on FMCG Market in Poland, 2010)
W artykule zaprezentowano wyniki badań empirycznych dotyczących standaryzacji strategii marketingowych (produktu, ceny i reklamy) oddziałów korporacji międzynarodowych w wybranych segmentach konsumenckich na polskim rynku szybkozbywalnych dóbr konsumpcyjnych (FMCG). Badania wskazały na nowe uwarunkowania standaryzacji strategii marketingowych związane ze stylem życia oraz poddały weryfikacji dotychczasowe ustalenia literaturowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149. s. 350-358
Keywords: marketing międzynarodowy; standaryzacja strategii marketingowych; segmentacja rynku; rynek dóbr konsumpcyjnych