Korporacje transnarodowe a rozwój klasterów w gospodarce globalnej - Rymarczyk, Jan (Transnational Corporations and Development of Clusters in the Global Economy, 2010)
Zgodnie z definicją Portera klaster jest to geograficzna koncentracja przedsiębiorstw, które jednocześnie konkurują i współpracują ze sobą, oraz różnych instytucji wspierających je. Są one efektem długookresowego rozwoju przedsiębiorczości w sprzyjającym otoczeniu. W warunkach postępującej globalizacji włączone są w strategie działania KTN. Stanową one ogniwa tworzonych przez nie globalnych sieci, zwłaszcza jeśli mają innowacyjny i wiodący w przemyśle "nowej ekonomii" charakter.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 328-340
Keywords: korporacje transnarodowe; klastery; gospodarka globalna; innowacyjność; konkurencja; kooperacja